Jordmandel

Chufanötter eller Jordmandel som den också heter är en god och näringsrik "nöt".

 

 

Biologi och odling

 

Jordmandel är ett halvgräs som har näringsrika och goda rotknölar. Den har ett tuvliknande växtsätt och blir 40-50 cm hög. Det finns många varianter av jordmandel och vissa kan odlas i Sverige. De är frostkänsliga och övervintrar sällan om man inte kan förvara plantorna frostfritt. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga. Jordmandeln sätts i april-maj och skördas sen höst. För mer information om odling se www.jordmandel.se

 

Historik

 

Jordmandel är en mycket gammal kulturväxt, dokumenterad redan för 4000 år sedan i Egypten. Därmed är den en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Den lär ha kommit till Spanien runt 700 e Kr. och odlas nu där kommersiellt, särskilt i trakten runt Valencia. Odling förekommer även i Nordafrika och i USA, Mexico och delar av Asien.

 

 

Användning

 

Det är växtens rotknölar som kallas jordmandel, chufa på spanska. Den råa knölen har en lite seg tuggkonsistens och smakar som ett mellanting mellan kokos och mandel.

Efter skörden tvättas jordmandeln och torkas för att kunna förvaras under längre perioder.

Jordmandel kan användas rå eller tillagad. De råa, torkade knölarna kan ätas som de är (gärna blötlagda för att få en mjukare konsistens) eller malas till mjöl som kan användas vid bakning. Den kan användas på samma sätt som mandel. Man kan också pressa oljan ur jordmandel.

Det traditionella är dock att göra en s.k. Horchata de Chufa, en näringsrik och hälsosam dryck. Horchata de Chufa är jordmandel mixad med vatten till en ”jordmandelmjölk” och är en vanlig dryck i Valenciaområdet. Den serveras kyld.

 

 

Jordmandelns näringsinnehåll

 

Jordmandel är rik på vitaminer, mineraler och fibrer och är glutenfritt. Kolhydratinnehållet består till största delen av stärkelse och fettsyrorna är liknande olivoljans. Den har ett lågt GI (glykemiskt index).

 

Följande näringsinnehåll som redovisas för vår jordmandel kan variera beroende på växtförhållande, jordmån och skördeperiod.

 

Innehåll i procent för torkad jordmandel:

 

Protein:6,5 – 12

Fett:23 – 31

Kolhydrater:11- 17,5

Stärkelse:25 – 40

 

Jordmandel är rik på mineraler, huvudsakligen fosfor och kalium, men även natrium, krom, magnesium, järn, koppar, zink och mangan.

 

Fettsyror är fördelade på ca 73% enkelomättade, ca 10% fleromättade och ca 17% mättade fettsyror.

 

Vitamininnehållet består huvudsakligen av vitamin C och E samt B-komplexet utom B12.

 

Hälsofördelar

 

Då jordmandel har ett lågt GI är det ett bra alternativ för diabetiker.

Innehållet av oleinsyra (Omega 9) gör att jordmandel är bra för hjärta och kärl och påverkar det goda kolesterolet HDL i positiv riktning.

Innehåller enzymer såsom amylas, lipas m fl. som främjar matspjälkningen.

Fritt från gluten och laktos.

 

Eftersom jordmandeln inte är en nöt kan den vara ett bra alternativ för en nötallergiker.

 

 

Vår jordmandel

 

Den jordmandel som säljs på www.chufamix.se eller hos våra återförsäljare, är odlad och bearbetad i Valenciatrakten i Spanien. Företaget representerar ca 45 familjejordbruk som huvudsakligen lever på odling av ”chufa”, jordmandel, och grönsaker, oftast organsikt.

Namnet ”Chufa de Valencia” är skyddat av EU och tilldelat PDO = Protected Designation of Origin. Mer finns att läsa på www.monorxata.com.

 

 

Horchata med ChufaMix

 

Horchata (även orxata) är en gammal, traditionell dryck i många länder och kan tillverkas av olika vegetabilier. I Spanien gör man horchata av nötter, frön, spannmål, ris, bönor mm, men den traditionella drycken görs av jordmandel.

För att förenkla sättet att göra sin horchata, finns produkten ChufaMix – ett köksredskap som tillsammans med en ordinär stavmixer används för att göra vegetariska drycker.

 

Recept på traditionell Horchata de Chufa - jordmandelmjölk:

 

1 l vatten för blötläggning av 225 gr hel jordmandel.

Blötlägg 24 timmar, häll av vattnet.

Häll 8 dl vatten i Chufamix yttre behållare.

Häll jordmandeln i nätfiltret.

Tillsätt 85 gr socker av typen råsocker, kokossocker. Går också bra med andra sötningsalternativ såsom stevia, lucama, agave, honung eller yaconsirap.

Smaksätt gärna med skalet från citrus (1/4 apelsin, 1/8 citron), kanelstång, kakao, carob etc

Kör med stavmixern 1-2 minuter. Lyft upp behållaren, rör om med en trä/plastsked och pressa sedan ut mjölken med morteln.

Ställ i kylskåp. Drycken håller sig ca 2 dagar.

 

Prova dig gärna fram till din favorit genom att variera sötningsalternativ och smaksättning!

 

  • Go:experience AB
  • info@goexp.se
  • +46 (0)31 293614
  • +46 (0)722 514261

 

 

Du hittar tips om ChufaMix

Facebook